اوراق بهادار چیست به زبان ساده ! انواع اوراق بهادار

اوراق بهادار چیست
به این postامتیاز دهید

سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی و حوزه‌های مختلف امروزه در میان مردم از محبوبیت زیادی برخوردار است. بازارهای سرمایه‌گذاری انواع مختلفی دارند، تا به الان حتما اسم بازار بورس را شنیده‌اید و می‌دانید بسیاری از افراد در این بازار سرمایه‌گذاری انجام می‌دهند. بازار بورس از قسمت‌های متعددی تشکیل شده است که یکی از بخش‌های بورس اوراق بهادار (Securities) می‌باشد. شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که اوراق بهادار چیست؟ در این مقاله از آکادمی حامی سرمایه ما به معرفی اواراق بهادار و انواع آن در بازار سرمایه‌گذاری می‌پردازیم.

پس از مطالعه مقاله پیشنهاد می کنیم درصورتی که علاقه مند حضور در بازار بورس هستید، حتما در دوره آموزش بورس در مشهد حامی سرمایه شرکت کنید.

اوراق بهادار چیست به زبان ساده!

اوراق بهادار به زبان ساده، به ورقه‌ای گفته می‌شود که از اعتبار برخوردار است و در معاملات بورسی به منظور نقل و انتقال مورد معامله قرار می‌گیرد. این ورقه ها یک ورقه یا به عبارتی سند می‌باشد که این سند نشان‌دهنده حقوق مالی دارنده می‌باشد و این ورقه قابل نقل و انتقال است. از این ورقه ها به عنوان یک ابزار مالی یاد می‌شود که قابلیت انواع نقل و انتقالات را دارد. اوراق بهادار و معامله آن همواره از ریسک زیادی برخوردار می‌باشد. اوراق بهادار انواع مختلفی دارد که کاربرد اوراق بهادار براساس نوع آن تعیین می‌شود. این ورقه ها یک نوع ابزار مالی می‌باشد که موقعیت و مالکیت فرد را در بخش‌های مختلف مشخص می‌کند و قابل نقل و انتقال می‌باشد.

انواع ارز دیجیتال

انواع اوراق بهادار

اوراق بهادار همانطور که گفته شد انواع مختلفی دارد و کاربرد آن‌ها براساس نوع مشخص می‌شود. این ورقه ها در حالت کلی به سه دسته تقسیم می‌شود و

هرکدام از این دسته‌ها دارای یکسری زیر مجموعه‌ها می‌باشند، سه دسته انواع اوراق بهادار در بازار سرمایه به شرح زیر می‌باشد:

  • اوراق صاحبان سهام
  • اوراق بدهی
  • اوراق مشتقه

هرکدام از این دسته‌های کلی به یکسری دسته‌های جزئی‌تر تقسیم می‌شوند که کاربردهای مختلفی دارند و در مسیر توسعه اقتصادی مورد استفاده قرار می‌گیرند. برای سرمایه‌گذاری در بازار بورس در ابتدا باید با انواع این ورقه ها و زیرمجموعه‌های آن آشنایی پیدا کنید.

اوراق صاحبان سهام

همانطور که از اسم این اوراق پیداست مربوط به زمانی می‌باشد که یک شرکت سهام خود را به چند بخش مساوی تقسیم می‌کند و مقداری از این سهام را به فروش می‌گذارد، شما اگر به عنوان یک سرمایه‌گذار بخشی از سهام را خریداری کنید به عنوان یکی از صاحبان شرکت شناخته می‌شوید و به عبارتی سهامدار آن شرکت می‌باشید، این ورقه نشان دهنده سهم شما از شرکت می‌باشد که قابلیت نقل و انتقال را دارد و به این معنا می‌باشد که شما در شرکت حق ‌و حقوق خاص خود را دارید.

اوراق بدهی

در حال حاضر در بازارهای سرمایه‌گذاری یک راه جهت تامین مالی پروژه‌های در دست اجرا وجود دارد که از آن به عنوان اوراق بدهی یا اوراق عرضه یاد می‌شود. بسیاری از پروژه‌ها و شرکت‌های نوظهور در برنامه‌های خود به دلیل کمبود منابع مالی با مشکل رو به رو می‌باشتد و اوراق بدهی روشی ساده برای تامین مالی پروژه‌ها محسوب می‌شود، اوراق بدهی به دوسته تقسیم می‌شود که اوراق بدهی شرکتی و اوراق بدهی دولتی می‌باشد که هرکدام از این راه‌ها انواع مختلف اوراق بدهی را در خود جای داده است و یکی از مهم‌ترین آن‌ها اوراق صکوک شرکتی، اوراق منفعت، اوراق خزانه دولتی و … می‌باشد.

اوراق مشتقه

اواراق مشتقه نوعی دیگر از این اوراق بهادار محسوب می‌شود که دارای یکسری ویژگی‌ها می‌باشد برای مثال اوراق مشتقه به تنهایی ارزشی ندارد و ارزش این ورقه ها مشتقه در معاملات با کالای فیزیکی که در معامله مورد استفاده قرار می‌گیرد مشخص ‌و تعیین می‌شود. اوراق بهادار مشتقه به چهار دسته تقسیم می‌شود که به شرح زیر می‌باشد؛

  • قرارداد سلف
  • قرارداد آتی
  • قرارداد اختیار معامله
  • قرارداد معاوضه

اوراق قرضه

اوراق قرضه به اسناد مالی گفته می‌شود که با امضای آن‌ها شرکت معتهد می‌شود یک مبلغ مشخص را به عنوان بهره سالانه در زمان از پیش تعیین شده به دارنده اوراق قرضه اهدا کند. با داشتن اوراق قرضه طبق قانون صادره کننده آن به دارنده آن بدهکار می‌شود و بر اساس سررسیدهای مشخص شده در زمان معین به دارنده پرداخت می‌شود. اوراق قرضه خود به سه دسته کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت تقسیم می‌شود. سررسید اوراق قرضه کوتاه مدت یک الی پنج سال می‌باشد و سررسید اوراق قرضه میان مدت پنج الی ده سال می‌باشد و سررسید نوع اخر یعنی اوراق قرضه بلند مدت بیش از ۱۰ سال می‌باشد. اوراق قرضه دارای یکسری مشخصات می‌باشد که شما باید در هنگام معامله در مورد آن‌ها آگاهی داشته باشید، اوراق قرضه دارای ارزش اسمی، نرخ بهره، تاریخ کوپن، تاریخ سررسید اوراق و قیمت اوراق قرضه می‌باشد.

اوراق بهادار اسلامی

یکی دیگر از اوراق بهاداری که در بازار بورسی منتشر شده است اوراق بهادار اسلامی می‌باشد و نام دیگر آن صکوک نیز می‌باشد. صکوک برای تامین مالی دولت و سازمان‌های وابسته به دولت مورد استفاده قرار می‌گیرد و به بنگاه‌های اقتصادی دولت منتشر و عرضه می‌شود.

بعد از معرفی انواع بورس اوراق بهادار باید بدانید که این یک بازار معتبر می‌باشد که به صورت رسمی شناخته می‌شود و سرمایه‌گذار قادر است با سرمایه کوچک و کم در این بازار سهیم باشد، به یاد داشته باشید بورس اوراق بهادار همواره از ریسک برخوردار می‌باشد. بورس اوراق بهادار همواره اقتصاد هر کشوری را پویا می‌کند و در مسیر توسعه اقتصادی کشور نقش مهمی دارد. در واقع بورس اوراق بهادار سرمایه‌‌های‌ راکد را جذب می‌کند و آن‌ها را در راستای توسعه اقتصاد کشور استفاده می‌کند.

بورس اوراق بهادار چیست؟

سرمایه گذاری برای مدیریت و سوددهی دارایی‌ها بین مردم از زمان‌های دور همواره مورد توجه بوده و با انواع و روش‌های مختلفی انجام می‌شود. یکی از این روش‌ها، استفاده از سرمایه و سرمایه گذاری در بازارهای بورس است که محبوبیت بالایی بین افراد دارد.

یکی از مفاهیم بازارهای بورسی، بورس اوراق بهادار است. به زبان ساده بورس اوراق بهادار بازاری است که در آن اوراق بهادار مانند سهام شرکت‌ها مورد معامله قرار می‌گیرند. برای آشنایی بیشتر و درک بهتر آن، با ما همراه باشید.

منظور از بورس اوراق بهادار چیست؟

بازارهای بورسی زیرشاخه‌هایی دارد که یکی از بازارهای محبوب آن بازار بورس اوراق بهادار است. به زبان ساده‌تر، این بازارها به افراد این امکان را می‌دهد تا بتوانند به آسانی به خرید و فروش اوراق بهادار بپردازند. این اوراق خود نیز انواع مختلفی دارند و می‌توانند برای مثال اوراق بهادار شرکت‌های مختلف و یا اوراق بهادار بانکی باشند که در ادامه به بررسی آن می‌پردازیم.

بورس اوراق اوراق فضایی است که در آن چندین خریدار و فروشنده با یکدیگر اوراق بهادار را معامله می‌کنند. اوراق بهادار برگه‌هایی هستند که هر کدام بخشی از مالکیت یک شرکت را مشخص می‌کنند. کسی که این برگه‌ها را در اختیار داشته باشد، مالک بخشی از شرکت صادر کننده این سهام است و در سود و زیان آن شریک است. این برگه‌ها باید زیر نظر نهاد قانونی و رسمی بورس اوراق بهادار تهران صادر شوند و از طریق کارگزاری‌های مورد تایید این سازمان به خریداران فروخته شود.

بازار بورس اوراق بهادار به دلیل مزایای خود، بستر مناسبی را برای فعالان بازاران بورسی فراهم می‌کند. از بین این مزایا می‌توان به افزایش شفافیت بازار و اعتماد افراد، دسترسی به انواع مختلفی از ابزارهای مالی و اوراق مختلف، نقدشوندگی بالا و افزایش نقدشوندگی بازار و امکان جمع آوری سرمایه برای شرکت‌ها و تأمین منابع مالی آن‌ها اشاره کرد.

به علت افزایش محبوبیت اوراق بهادار و خرید و فروش آن‌ها در بازارهای بورسی، بازارهای بورس اوراق بهادار بزرگی برای راحتی بیشتر سرمایه گذاران تأسیس شده و بصورت شبانه روز فعالیت می‌کنند. از بین این بازارها می‌توانیم بورس نیویورک (NYSE)، بورس نزدک (NASDAQ)، بورس لندن (LSE) و بورس توکیو (TSE) و بورس اوراق بهادار تهران را نام ببریم.

خرید و فروش اوراق بهادار

برای فعالیت در بازار بورس اوراق بهادار، سرمایه گذاران به خرید و فروش این اوراق نیاز دارند. خرید و فروش اوراق بهادار شامل مجموعه‌ای از مراحل است که توسط سرمایه‌ گذاران و معامله‌ گران برای تبادل اوراق بهادار مانند سهام، اوراق قرضه، صندوق‌های قابل معامله (ETF) و سایر ابزارهای مالی انجام می‌شود.

این مراحل برای همه افراد فعال در بازار بورس قابل انجام بوده و بسیار ساده می‌باشد. در صورت نداشتن حساب کارگزاری، ابتدا باید یک حساب جدید بسازید. در ادامه، اوراق بهادار شرکت مورد نظر خود را انتخاب کرده و با تأیید سفارش خود می‌توانید آن را به کارگزاری مورد نظر خود ارسال کنید. در نهایت نیز نیاز به تأیید درخواست خود داشته و به همین سادگی خرید (و یا فروش) شما انجام می‌شود.

هرچند که این فرآیند به راحتی قابل انجام بوده، باید به چند نکته درمورد آن توجه کرد. مدیریت ریسک، آنالیز و بررسی بازار، انتخاب اوراق بهادار مناسب، محاسبه هزینه‌ها بصورت کامل و داشتن دانش مناسب از جمله این نکات است که رعایت آن‌ها می‌تواند به شما معامله‌ای پرسود را تقدیم کند.

اوراق بهادار بانکی چیست؟

همان‌طور که اشاره کردیم، اوراق بهادار، دارای انواعی هستند و یکی از آن‌ها اوراق بهادار بانکی می‌باشد. اوراق بهادار بانکی، ابزارهای مالی هستند که توسط بانک‌ها و مؤسسات مالی منتشر می‌شوند و به عنوان یک روش برای جذب سرمایه و تأمین مالی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این اوراق بهادار معمولاً شامل انواع مختلفی از اوراق قرضه، سپرده‌ها و دیگر ابزارهای بدهی هستند که بانک‌ها برای جمع‌آوری سرمایه از سرمایه‌ گذاران استفاده می‌کنند.

خود این اوراق نیز دارای انواعی هستند. از جمله این اوراق، اوراق قرضه بانکی (Bank Bonds گواهی سپرده (Certificate of Deposit – CD)، اسناد خزانه بانکی (Banker’s Acceptances), اوراق مشارکت بانکی (Bank Participations Bonds) و اوراق قرضه قابل تبدیل (Convertible Bonds) هستند.

اوراق بهادار بانکی به علت مزایای خود که از جمله آن‌ها نقدشوندگی بالا، امنیت نسبی و قابل اعتماد و بازده و سود ثابت هستند، بین سرمایه گذاران بازارهای بورسی بسیار محبوب هستند. ین اوراق می‌توانند به سرمایه‌گذاران فرصت‌های مناسبی برای سرمایه‌گذاری با بازدهی مناسب و امنیت نسبی ارائه دهند. با توجه به انواع مختلف اوراق بهادار بانکی و ویژگی‌های هر کدام، سرمایه‌گذاران می‌توانند بر اساس نیازها و اهداف سرمایه‌گذاری خود، انتخاب‌های مناسبی انجام دهند.

 

کلام نهایی در رابطه با اوراق بهادار

بازارهای سرمایه‌گذاری امروزه به منظور توسعه اقتصاد کشور ایجاد می‌شوند و همچنین بازاری پر از فرصت را در اختیار کاربران قرار می‌دهند. بازار بورس یکی از بازارهای سرمایه‌گذاری می‌باشد که در آن بخش‌های متعددی وجود دارد و بستر خوبی برای سرمایه‌گذاری شناخته می‌شود. بورس اوراق بهادار بخشی از بازار بورسی می‌باشد که دارای انواع مختلفی می‌باشد، درحقیت، به یکسری ورقه دارای بها گفته می‌شود که ارزش مشخصی دارد و قابلیت نقل و انتقال را دارند.

این اوراق به انواع مختلفی تقسیم می‌شود که کاربرد آن­ها در زمینه‌های مختلف اقتصادی می‌باشد، اوراق بهادار و انواع مختلف آن به طور کلی سعی دارد که سرمایه راکد را از سرمایه­ گذاران مختلف جذب کند و به نحوی از آن در توسعه اقتصاد کشور بهره بگیرد و به همین دلیل این اوراق برای اقتصاد هر کشوری از اهمیت زیادی برخوردار می­باشند. در این مقاله از آکادمی حامی سرمایه ما به معرفی اوراق بهادار و انواع آن در حامی سرمایه، پرداختیم.

محمد رضا صفری

سلام من محمد رضام و ۳ ساله که در زمینه ارز های دیجیتال فعالیت می کنم. علاوه بر اطلاعات ترید و بازارهای مالی، در حوزه کریپتو فعالم. میتونید من رو در لینکدین و یا ویرگول هم دنبال کنید.

آخرین مقالات حامی سرمایه 

دوره های حامی سرمایه