حمایت و مقاومت چیست؟ سطوح حمایتی و مقاومتی
شما باید با استفاده از این ابزارها در تحلیل تکنیکال، بازارهای مالی را پیشبینی کرده و رفتار درستی در شرایط مختلف از خود نشان دهید تا در نهایت، به سود بالایی دست پیدا کنید. در این مطلب، به تعریف کلی این دو مفهوم پرداخته و تمام اطلاعات لازم در خصوص آن را به شما ارائه خواهیم داد. این سطوح و نحوه تشخیص آنها، به طور کامل در دوره حضوری آموزش ارز دیجیتال مشهد و آموزش فارکس مشهد و دوره پرایس اکشن، تدریس می شوند.
تعریف کلی حمایت و مقاومت
اجازه دهید قبل از هر چیزی، یک تعریف کلی از دو مفهوم حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال داشته باشیم:
- سطح حمایت: هر زمان که قیمت یکی از ارزهای دیجیتال روند نزولی پیدا کند، حرکت آن بعد از رسیدن به “سطح حمایت” یا همان Support Level، متوقف خواهد شد و در واقع این محدوده، از قیمت آن ارز حمایت کرده و مانع از ریزش بیشتر آن می شود.
- سطح مقاومت: در سمت دیگر، هر گاه که قیمت یک ارز به طور ناگهانی رو به بالا حرکت کند، بعد از رسیدن به “سطح مقاومت” یا همان Resistance Level، متوقف شده و قیمت آن در همان محدوده باقی می ماند.
سطوح حمایت و مقاومت، با یک مفهوم کلی تر و مهمتر به نام عرضه و تقاضا (Supply and Demand)، ارتباط مستقیمی دارند. در واقع در زمان حمایت یا مقاومت در بازارهای مالی، عرضه و تقاضا با هم روبرو می شوند.
در صورتی که تعداد خریدارهای یک ارز افزایش پیدا کرده و تقاضا از عرضه پیشی بگیرد، قیمت آن بالاتر رفته و به سطح مقاومت نزدیک می شود. اگر تقاضا همچنان ادامه داشته باشد، قیمت از سطح حمایت هم فراتر می رود و سطوح حمایتی جدیدی ایجاد خواهد شد. در این شرایط، دارندگان آن ارز، تمایل بیشتری به فروش آن پیدا می کنند.
این روند برای حالت نزولی و کاهش قیمت یک ارز هم وجود دارد. در صورتی که تقاضا برای خرید آن ارز زیاد نباشد و عرضه از تقاضا پیشی بگیرد، قیمت ارز مربوطه کاهش پیدا می کند و به سطح حمایتی نزدیک خواهد شد.
با رسیدن قیمت به سطح حمایتی، افزایش تقاضا می تواند از سقوط بیشتر قیمت جلوگیری کند و برعکس، با افزایش عرضه در سطوح مقاومتی، می توان از افزایش بیشتر قیمت جلوگیری کرد. در صورتی که روند رشد یا کاهش قیمت، سطح حمایتی یا مقاومتی را شکسته و از آن عبور کند، تا سطح بعدی پیش می رود.
یک مثال از سطوح حمایت و مقاومت برای درک بهتر شما
ممکن است با این سوال مواجه شده باشید که اصلا سطح حمایت و مقاومت، چطور به وجود می آید؟ برای اینکه به خوبی این دو سطوح را درک کنید، با یک مثال حمایت و مقاومت به زبان ساده را توضیح دهیم.
فرض کنید که عده ای از افراد، یک ارز را با قیمت 20 دلار خریداری کرده اند و بعد از مدت کوتاهی، قیمت آن به 30 دلار رسیده است. در چنین شرایطی، خریداران از چنین افزایش قیمتی خوشحال می شوند و اکثر آن ها حسرت این را می خورند که چرا در زمانی که قیمت آن 20 دلار بود، مقدار بیشتری خریداری نکردند.
در سمت دیگر، افرادی که قصد داشتند این ارز را خریداری کنند اما از ترس اینکه کاهش قیمت داشته باشد آن را نخریدند، بسیار ناراحت می شوند و منتظر فرصتی می مانند که قیمت آن مجددا به 20 دلار برگردد تا بتوانند ارز مربوطه را بخرند. یک گروه سوم هم وجود دارد و آن کسانی هستند که ارز را با قیمت کمتر از 20 دلار خریده و قبل از اینکه به 30 دلار برسد، آن را فروخته بودند. چنین افرادی هم بسیار پشیمان هستند و منتظر می مانند تا اگر قیمت آن به 20 دلار برگشت، دارایی های از دست رفته خود را مجددا پس بگیرند.
حال فرض کنید که هر سه گروه بالا، با رسیدن قیمت ارز به 20 دلار آن را خریداری کرده اند و قیمت ارز به 30 دلار یا بیشتر می رسد و آن ها به امید افزایش قیمت بیشتر، دارایی خود را نمی فروشند و نگه می دارند، اما قیمت آن باز هم به 20 دلار برمی گردد. در چنین شرایطی، به محض اینکه قیمت ارز کمی بالاتر برود، اکثر افراد آن را برای فروش می گذارند و این باعث کاهش تقاضا و افزایش عرضه خواهد شد.
در نتیجه این اتفاقات، یک سطح مقاومتی قوی در قیمت 20 الی 30 دلار ایجاد می شود و قیمت ارز از این مقدار بالاتر نرود. برعکس همین سناریو ممکن است برای سطح حمایتی هم ایجاد شود. تریدرها و تحلیلگرهای حرفه ای، با مشاهده چنین تغییرات قیمتی و تشخیص سطوح حمایت و مقاومت، می توانند وضعیت کلی بازار را سنجیده و آینده ارزهای دیجیتال را پیشبینی کنند.
انواع حمایت و مقاومت کدامند
در تحلیل تکنیکال، سطوح حمایت و مقاومت به دو نوع کلی سطوح ثابت (static) و متغیر (dynamic) تقسیم می شوند. در ادامه هر کدام از این دو نوع را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
سطح حمایت و مقاومت ثابت
سطوح استاتیک، به سطوحی گفته می شود که قیمت ها در آن ها چندین بار مورد حمایت قرار گرفته یا مقاومت داشته اند. این نشان از قوی بودن و ثبات چنین سطوحی دارد. اگر به تصویر زیر نگاه کنید، دو خط افقی می بینید که خط بالایی به عنوان خط مقاومت و خط پایینی به عنوان خط حمایت رسم شده است. هانطور که مشاهده می کنید، قیمت چندین بار به این خطوط رسیده و با حمایت یا مقاومت مواجه گشته است.
سطح حمایت و مقاومت متغیر
در سطح داینامیک، خطوط شیب داری مشاهده می شود که به صورت تدریجی از کاهش یا افزایش چشم گیر قیمت ها جلوگیری می کنند. در واقع سطوح حمایتی یا مقاومتی داینامیک، با یک خط روند مشخص می شوند که در نهایت، یک کانال قیمتی صعودی یا نزولی را ایجاد خواهند کرد. این کانال برای پیشبینی رفتار هر ارز در آینده، بسیار مفید خواهد بود.
نحوه رسم سطوح حمایت و مقاومت
رسم کردن سطوح مقاومت و حمایت در تحلیل تکنیکال، با استفاده از سه خط افقی، صعودی و نزولی انجام می شود. این خطوط می توانند به صورت روزانه، یک دید کلی از نوسانات بازار را به تحلیلگران و تریدرها ارائه دهند و از اهمیت بالایی برخوردارند.
برای رسم خطوط حمایت، باید یک کف قیمت را در نمودار سهمی پیدا کرده و یک نقطه زیر آن قرار دهید. سپس این نقطه را با یک خط صاف، به سایر نقاط کمینه قیمت متصل کنید. رسم خطوط مقاومت هم به همین صورت است و باید از یک سقف قیمت، خطوطی را به نقاطی با بیشینه قیمتی وصل کنید. دقت داشته باشید که این خطوط، نباید نمودار قیمت را با چند کندل، قطع کنند.
تشخیص حمایت و مقاومت چگونه است؟
تحلیلگران برای داشتن یک عملکرد خوب در تحلیل بازارهای مالی و به حداقل رساندن اشتباهات و خطاها، باید بتوانند حمایت و مقاومت را به درستی در نمودارهای قیمت تشخیص دهند. شناخت این سطوح، باعث می شود که تریدرها بتوانند به موقع زمان ورود و خروج از یک ارز خاص را تشخیص داده و دارایی هایشان را از هرگونه نوسان حفظ کنند.
اما سوال اینجاست که چطور باید سطوح مربوط به حمایت یا مقاومت را در نمودار سهم، تشخیص داد؟ برای این منظور، روش های مختلفی وجود دارند که در اینجا به آن ها اشاره خواهیم کرد.
بررسی اتفاقات گذشته بازار و نوسانات پیش آمده
یکی از بهترین روش ها برای تشخیص سطوح حمایت و مقاومت، بررسی روند کلی بازار و الگوهای تکرار شونده است. برای مثال شما می توانید تغییرات قیمت یک ارز را در بازه زمانی خاص، مثلا شش ماه گذشته را مورد بررسی قرار دهید.
استفاده از اندیکاتورها
اندیکاتور یا شاخص، در واقع الگویی است که رفتار قیمت ارزهای دیجیتال را مشخص می کند. با بررسی این شاخص ها می توان خطوط حمایت یا مقاومت را رسم کرده و به راحتی آن ها را تشخیص داد. این شاخص ها در کارگزاری ها و برخی از صرافی های معتبر، عرضه می شوند تا دست تحلیلگران برای بررسی وضعیت بازار باز باشد.
تشخیص محدوده قیمتی رند
این روش، توسط تریدرهای حرفه ای و با تجربه مورد استفاده قرار می گیرد. آن ها در نمودارهای قیمتی، به دنبال زمان هایی می گردند که قیمت به اعداد رند رسیده باشد. در چنین زمان هایی و در صورتی که قیمت ارزها به عدد رند برسد، ارزش آن دارایی به مقدار قابل توجهی کاهش یافته یا افزایش پیدا می کند. به این ترتیب با ترسیم خطوطی از همین زمان ها، می توان سطوح حمایتی یا مقاومتی را پیدا کرد.
شناسایی نقطه برگشت
آخرین روشی که قصد معرفی آن را داریم، شناسایی نقطه برگشت است. در این روش، نقطه برگشت به عنوان نقطه ای که روند نزولی در آن صورت گرفته نشانه گذاری می شود و با استفاده از آن می توان تشخیص داد که یک سطح حمایت شکل گرفته است. حال اگر از همین نقطه یک روند صعودی برگشته باشد، سطح مقاومت شکل گرفته است.
در این مطلب از آکادمی آموزش ارز دیجیتال حامی سرمایه، سعی کردیم در مورد سطوح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال با شما عزیزان صحبت کنیم. همانطور که متوجه شدید، شناخت و تشخیص این سطوح می تواند به تحلیلگران برای درک درست وضعیت بازارهای مالی کمک کرده و از ضرر و زیان جلوگیری کند. امیدواریم که این مطلب برایتان مفید واقع شده باشد. اگر همچنان سوالی در ذهنتان باقی مانده، از بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
درباره محمدرضا صفری
سلام من محمد رضام و ۳ ساله که در زمینه ارز های دیجیتال فعالیت می کنم. علاوه بر اطلاعات ترید و بازارهای مالی، در حوزه کریپتو فعالم. میتونید من رو در لینکدین و یا ویرگول هم دنبال کنید.
سایر نوشته های محمدرضا صفری
دیدگاهتان را بنویسید