حکم شرعی ارز دیجیتال چیست؟ مراجع تشیع + اهل سنت
در مقابل عده ای دیگر آن را به بورس و سایر ارزهای دیجیتال تشبیه کرده و ترید ارزهای دیجیتال را شرعی می دانند. قرآن کریم همواره به عنوان یک منبع برای رفع ابهام درباره مسائل مختلف مثل معاملات، مورد استفاده بسیاری از مسلمانان قرار می گیرد. برای اطلاع از حکم شرعی ارز دیجیتال به نظرات مراجع تقلید نیاز است که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت. همچنین اگر به دنبال صرافی های مورد تایید پلیس فتا یا صرافی های دارای مجوز بانک مرکزی هستید می توانید در مقالات حامی سرمایه مشاهده نمایید.
حکم شرعی ارز دیجیتال تمام مراجع تقلید
در نظر داشته باشید که اکثر مراجع تقلید، معامله یا خرید و فروش ارزهای دیجیتال را حرام اعلام نکرده اند؛ با این حال، به علت وجود موارد قابل ابهام و مسائلی مرتبط با سفته بازی در این زمینه، معاملات ارز دیجیتال دارای مشکلاتی بوده و خوب است برای آن ها براساس قوانین عمل کرد. دیدگاه مراجع تقلید در این خصوص به صورت زیر است:
مرجع تقلید | حکم شرعی ارز دیجیتال |
آیت الله خامنه ای | درباره مسائل مربوط به ارزهای دیجیتال، مقامات دینی تا به حال فتوای خاصی ارائه نداده اند و تاکید داشته اند که به وسیله عمل به قوانین و مقررات حاکم بر این زمینه عمل شود؛ بنابراین حکم شرعی ارز دیجیتال رهبر نه تایید است و نه رد آن. |
آیت الله مکارم شیرازی | حکم شرعی ارز دیجیتال آیت الله مکارم شیرازی به عنوان یکی از مراجع بزرگ شیعه این است که به علت ابهامات و پرسش های زیادی در رابطه با ارزهای دیجیتال وجود دارد معامله آن دارای اشکال است. ایشان ابراز داشتند که به علت طبیعت پیچیده این ارزها، معامله به وسیله آن ها پیشنهاد نمی شود. |
آیت الله سیستانی | از نظر ایشان اگر از ارز دیجیتال برای معامله و ترید استفاده شود، می تواند اثر مخربی داشته باشد. ایشان بیان کرده اند که از هرگونه معامله که سبب ترویج عملیات نامشروع می شود، پرهیز کنید. در مجموع ایشان در مورد ترید ارزهای دیجیتال احتیاط را توصیه کرده اند. |
آیت الله همدانی | آیت الله همدانی به صورت صریح اعلام کرده اند که وارد شدن به معاملات ارزهای دیجیتال دارای اشکال است. |
آیت الله شاهرودی | آیت الله شاهرودی تاکید دارند که به علت ابهامات و عدم شفافیت در معاملات مرتبط با ارزهای دیجیتال، استفاده از این نوع ارزها به عنوان وسیله معاملاتی در اسلام جایز نیست. |
آیت الله خراسانی | آیت الله خراسانی درباره خرید و فروش ارزهای دیجیتال این است که معاملات آن ها به شکل کامل باطل بوده و ورود به عرصه ارزهای دیجیتالی به هیچ عنوان جایز نیست. |
آیت الله آملی | ایشان به شکل واضح معامله با ارزهای دیجیتال را حرام اعلام نکرده اند، اما توصیه می کنند که بهتر است مسلمانان به سمت ارزهای دیجیتال نروند. |
حکم شرعی ارز دیجیتال اهل سنت
درباره حکم شرعی ارز دیجیتال از دیدگاه اهل تسنن در ایران نیز توجه داریم که اهل سنت ایران اظهار کرده اند معاملات مرتبط با ارزهای دیجیتال که دارای ویژگی پول بوده، از نظر شرعی جایز است. به همین دلیل، اهل سنت در ایران به معاملات ارزهای دیجیتال به دلیل ماهیت پولی آن ها اجازه می دهند. در ادامه به بررسی نظرات علمای اهل سنت در این باره خواهیم پرداخت:
شیخ یوسف القرضاوی
نظر ایشان به شکل کلی درباره نوآوری های مالی و اقتصادی باز است، اما درمورد حکم شرعی ارز دیجیتال، به علت نوسانات شدید و عدم ثبات آن ها، احتیاط را توصیه کرده اند. او بر این عقیده است که اگر استفاده از این ارزها به صورتی باشد که با اصول اسلامی همخوانی داشته باشد، استفاده از آن ها مجاز خواهد بود.
شیخ صالح الفوزان
او به شدت درمورد ارزهای دیجیتال احتیاط می کند و اعتقاد دارد که این ارزها ممکن است موجب ضررهای مالی و استفاده های غیر قانونی شوند. او براین باور است که باید از انجام این نوع معاملات اجتناب کرد.
مرکز فقهی اسلامی کویت
این مرکز به بررسی حکم شرعی ارز دیجیتال پرداخته و اعلام کرده اند که اگر این ارزها پشتوانه معتبری داشته و از نظر شرعی مشکلی نداشته باشند، مجاز هستند. اما در عین حال هشدارهایی نیز درباره نوسانات و خطرات آن ها داده اند.
حکم شرعی ارز دیجیتال رائفی پور
مثل سایر موضوعات، استاد رائفی پور درباره ارزهای دیجیتال نظر خود را بیان کرده اند. ایشان مرجع تقلید نیستند اما به گفته خودشان به عنوان یک محقق، وظیفه خود می دانند که مسلمانان را در برهه های حساس راهنمایی کنند. ایشان معامله با ارزهای دیجیتال را جایز و ابزاری برای دور زدن تحریم ها دانسته اند. رائفی پور بر این باور است پیش از هرگونه سرمایه گذاری یا استفاده از ارزهای دیجیتال باید آن را به دقت بررسی کرد.
او نسبت به کلاهبرداری ها و نوسانات شدید در بازار ارزهای دیجیتال هشدار می دهد، تاکید می کند که باید با احتیاط عمل کرد. او به این نکته اشاره دارد که اگر ارز دیجیتال دارای پشتوانه ای معتبر باشد، از نظر شرعی مشکلی نداشته و می تواند مورد قرار بگیرد. همچنین رائفی پور درباره تاثیرات فرهنگی و اجتماعی ارزهای دیجیتال صحبت می کند و بر لزوم توجه به این ابعاد تاکید دارد.
نگاهی مختصر و جمع بندی به حکم شرعی ارزهای دیجیتالی
ما در این مطلب به بررسی حکم شرعی ارز دیجیتال پرداختیم. همانطور که مطالعه کردید درباره ارزهای دیجیتال در بین مراجع مختلف اختلاف نظر وجود دارد. مراجع شیعه درباره ارزهای دیجیتال با احتیاط عمل کرده اند؛ برخی از آن ها معامله با آن را حرام اعلام کرده اند و برخی دیگر مثل آیت الله خامنه ای استفاده از آن ها را تا جایی که مطابق بر قوانین کشور باشد جایز دانسته اند.
در طرف مقابل علمای اهل سنت اکثرا استفاده از ارزهای دیجیتال را جایز دانسته اند؛ زیرا برای این ارزها ماهیت پولی در نظر گرفته اند. در پایان پیشنهاد می کنیم که نظر مرجع تقلید خود را درباره این موضوع اولویت تصمیم گیری خود قرار دهید.
درباره محمدرضا صفری
سلام من محمد رضام و ۳ ساله که در زمینه ارز های دیجیتال فعالیت می کنم. علاوه بر اطلاعات ترید و بازارهای مالی، در حوزه کریپتو فعالم. میتونید من رو در لینکدین و یا ویرگول هم دنبال کنید.
سایر نوشته های محمدرضا صفری
دیدگاهتان را بنویسید