حکم شرعی فارکس چیست؟ مراجعه تشیع و اهل سنت
حکم شرعی فارکس چیست؟
بازارهای مالی که قابلیت سرمایهگذاری و معامله داراییها را دارند، به عنوان یکی از بهترین منابع درآمد برای کاربران و مردم شناخته میشوند. برای مثال، کاربران با فعالیت در بازارهایی مانند فارکس و کریپتو، میتوانند به راحتی و با چند کلیک ساده، درآمد دلاری کسب کنند.
با این حال، این بازارها و درآمد حاصل از آنها توسط شرع و دین بررسی نشده و بسیاری از کاربران با حکم شرعی این بازارها و درآمدشان آشنایی ندارند. طبق قوانین دین اسلام، منابع درآمد مختلف دارای احکام شرعی مختلف بوده و مسلمانان باید از این احکام در کسب و کار خود استفاده کنند.
در زمان گذشته، کسب درآمد از معامله، به صورت مبادله مستقیم و رو در رو انجام میشد و به همین دلیل، امکان مشاهده تمامی فرآیندهای آن برای مراجع دینی و ارائه حکم ممکن بود. امروزه بسیاری از معاملات به صورت دیجیتال انجام شده که مشاهده آن برای مراجع دینی ممکن نبوده و کاربران مسلمان نیازمند حکم این مراجع برای معاملات خود هستند.
خوشبختانه مراجع زیادی به بررسی این مسئله پرداخته و حکم شرعی فارکس از نظر دین اسلام ارائه دادهاند. در این مقاله، به بررسی نظر این مراجع درباره حکم شرعی بازار فارکس پرداخته و آن را از دیدگاه هردو مذهب شیعه و سنی بررسی میکنیم. با ما همراه باشید.
حکم شرعی فارکس تمام مراجع تقلید
مراجع تقلید دین اسلام، نظرات و احکام خود را براساس قوانین دینی برای فعالیتهای مختلف ارائه میکنند. اهمیت ارائه این احکام، برطرف کردن سردرگمی افراد در کسب درآمد و حکم شرعی آن است. با بررسی نظرات مراجع درباره درآمد فارکس، فعالان این بازار میتوانند درباره حکم دینی و شرعی منبع درآمد خود مطمئن شده و به حلال و یا حرام بودن این منبع پی ببرند. از جمله نظرات مراجع درباره حکم شرعی فارکس، موارد زیر هستند:
نام مرجع دینی | حکم شرعی فارکس (به صورت خلاصه) |
رهبر معظم انقلاب | حلال (در صورت نداشتن مبادله ارز منع قانونی) |
آیتالله سیستانی | حرام |
آیتالله جوادی آملی | حرام |
آیتالله مکارم شیرازی | حلال (در صورت نداشتن بهره شبانه و ربا) |
آیتالله شبیری زنجانی | حرام |
آیتالله وحید خراسانی | حلال (در صورت نداشتن بهره شبانه و ربا) |
نظر رهبر معظم انقلاب در رابطه با فارکس
آیتالله خامنهای که به عنوان یکی از بزرگترین مراجع تقلید شناخته میشود، معاملات بازار فارکس با شرط خاص خود حلال است. این شرط، عدم استفاده از ارزهایی که منع قانونی دارند بوده و با توجه به قوانین کشور، معاملات فارکس امری غیرقانونی به حساب میآیند. با این حال از نظر ایشان، بازار فارکس و معاملات آن از نظر شرعی حلال هستند.
حکم آیتالله سیستانی در مورد فارکس
آیتالله سیستانی به عنوان یکی از بزرگترین مراجع تقلید اسلام، نظر خود را درباره بازار فارکس اعلام کرده و طبق قوانین شرع، آن را حرام دانسته است. طبق نظر ایشان، بازار فارکس برخی از شرایط بازارهای حلال اسلامی را نداشته و ایشان فعالیت و کسب سود در این بازار را حرام میدانند.
نظر آیتالله جوادی آملی در مورد بازار Forex
آیتالله جوادی آملی، نظرات و احکام خود را بعد از بررسی بازار فارکس ارائه کرده و طبق نظر ایشان، بازار فارکس درکل حرام است. ایشان اعلام کرده که بازار فارکس دارای شک و شبهههای زیادی بوده و معامله در برخی از بروکرها حلال و مجاز نیست، که درکل این بازار را برای مسلمانان حرام میکند.
نظر آیتالله مکارم شیرازی در مورد فارکس و بازار تبادل ارزهای خارجی
آیتالله مکارم شیرازی حکم شرعی خود درباره بازار فارکس را ارائه کرده و طبق حکم ایشان، معامله و فعالیت در بازار فارکس در صورت نداشتن بهره شبانه و ربا در معاملات حلال است. همچنین ایشان استفاده از حساب اسلامی برای رفع هرگونه موارد حرام را نیز توصیه میکنند.
نظر آیتالله شبیری زنجانی
از دیگر مراجع بزرگ دینی، آیتالله شبیری زنجانی بوده که طبق نظر ایشان، بازار فارکس و سود حاصل از آن، حرام است. استدلال ایشان این بوده که بازار فارکس فرم فیزیکی معامله را نداشته و از طرفی شخص دیگر معاملات شخصی کافر بوده و طبق این استدلالها، حکم بازار فارکس از نظر ایشان حرام است.
نظر آیتالله وحید خراسانی در رابطه با فارکس چیست؟
از دیگر مراجعی که بازار فارکس را بررسی کرده و حکم شرعی آن را ارائه داده است، آیتالله وحید خراسانی بوده و طبق بررسی و نظر ایشان، حکم شرعی بازار فارکس حلال است. همچنین ایشان اعلام کرده که شرط حلال بودن درآمد این بازار، استفاده از حساب اسلامی و نداشتن سود و ربا در شبانه معاملات است.
حکم شرعی فارکس اهل سنت
پس از بررسی حکم شرعی فارکس از نظر بزرگان و مراجع شیعه، حالا بهتر است نگاهی به نظر مراجع شیعه برای این حکم شرعی داشته باشیم. نظرات این مراجع تقریبا با نظرات مراجع شیعه یکی بوده و بیشتر آنها روی حرام بودن این نوع درآمد اتفاق نظر دارند.
استدلال این مراجع برای حرام بودن و جایز نبودن معاملات فارکس، قماری بودن معاملات آن است. کاربران در این بازار با حدس قیمت ارزها اقدام به معامله میکنند که آن را به نوعی قمار تبدیل میکند. از دیگر استدلالها، پرداخت سود شبانه به بروکر بوده که آن را حرام میکند.
براساس نظر بسیاری از مراجع، معاملات فارکس حرام بوده و سود حاصل از آن نیز حرام به شمار میرود، درنتیجه کاربران مسلمان نباید از این بازار سود کسب کنند. با این حال، راهکاری برای این مشکل وجود دارد و آن، حساب اسلامی فارکس بوده که در ادامه به بررسی آن میپردازیم.
حساب اسلامی فارکس چیست؟
برای راحتی کار کاربران مسلمان و اطمینان آنها از حلال بودن درآمدشان از بازار فارکس، بسیاری از بروکرها اقدام به ارائه حساب اسلامی میکنند. این حسابها در چهارچوبهای دین اسلام و قوانین آن شکل گرفته و به صورت حلال هستند. انجام معامله در این حسابها به عقیده بسیاری از مراجع مانعی نداشته و کاملا حلال است.
در این نوع از حساب، بهره شبانه (که بسیاری از مراجع آن را به عنوان دلیل حرام بودن فارکس میبینند) به بروکر مربوطه پرداخت نمیشود و به صورت جایگزین، کاربران باید به بروکر کمیسیون بپردازند. این حساب مزایای مختلفی داشته که آن را به یک گزینه بسیار مناسب برای مسلمانان تبدیل میکند.
از جمله مزایای این نوع حساب میتوان به حلال بودن تمامی معاملات، عدم ارائه و پرداخت بهره شبانه، متنوع بودن شرایط بروکرها برای ارائه خدمات، بدون مشکل بودن از نظر بسیاری از مراجع و.. اشاره کرد. با استفاده از حساب اسلامی فارکس، میتوانید به صورت کاملا حلال از بازار فارکس سود کسب کنید.
حکم شرعی حساب اسلامی فارکس
همانطور که اشاره شد، طبق نظر بسیاری از مراجع، معاملات عادی در بازار فارکس حرام به شمار رفته و به دلیل ماهیت قماری بودن و پرداخت سود شبانه به کارگزار، سود حاصل از آن نیز حرام است. با این حال، حسابهای اسلامی پرداخت سود شبانه به کارگزار را حذف کرده و پرداخت کمیسیون را جایگزین آن کرده است.
طبق نظر تعداد زیادی از مراجع شیعه و اهل سنت، معاملات فارکس با استفاده از حسابهای اسلامی بلامانع بوده و به صورت حلال است. در این حسابها موارد حرام کننده معاملات فارکس وجود نداشته که سود حاصل از معاملات با استفاده از این حساب را حلال میکند.
حسابهای اسلامی فارکس با ارائه بستری مناسب برای کاربران مسلمان، میتوانند بهترین گزینه آنها برای فعالیت در بازار فارکس باشند. این حسابها معاملاتی حلال را برای کاربران فراهم کرده و به آنان این اطمینان را داده که معاملات آنها از نظر شرعی حلال محسوب میشود.
در این مقاله به بررسی حکم شرعی مراجع دینی شیعه و اهل سنت درباره معاملات و کسب درآمد از بازار فارکس پرداختیم. با توجه به حلال بودن حساب اسلامی از نظر بسیاری از این مراجع، میتوانید با استفاده از این نوع حساب در بروکر مورد نظر خود، به صورت حلال معاملات خود را در بازار فارکس انجام داده و کسب درآمد کنید.
درباره محمدرضا صفری
سلام من محمد رضام و ۳ ساله که در زمینه ارز های دیجیتال فعالیت می کنم. علاوه بر اطلاعات ترید و بازارهای مالی، در حوزه کریپتو فعالم. میتونید من رو در لینکدین و یا ویرگول هم دنبال کنید.
سایر نوشته های محمدرضا صفری
دیدگاهتان را بنویسید