بلاک چین چیست؟ زنجیره بلوک را به زبان ساده بیاموزید
بلاکچین یک گاو صندوق با قابلیت ذخیره تراکنش های مالی به شکل رمز گذاری شده و پیچیده است که تمامی فعالیت ها به شکل کاملاً شفاف در این فناوری قرار می گیرند.
در این مطلب تصمیم داریم در رابطه با شبکه بلاکچین به طور کامل صحبت کنیم و اطلاعات کاملی را در مورد اجزای بلاکچین و چیستی این شبکه در اختیار شما قرار دهیم. اگر به دنیای رمز ارز ها علاقه مند هستید، خواندن این مطلب را به شما توصیه می کنیم.
تعریف بلاک چین به زبان ساده
بلاکچین مانند یک دفتر کل عمومی بوده که میان همه رایانه های شبکه، توزیع می شود و کاملاً غیر قابل تغییر است. این دفتر، در پیدایش و حفظ ارز های دیجیتال، نقش مهمی را ایفا می کند. همچنین جایگاه ویژه ای در برنامه های غیر متمرکز و توکن های غیر قابل تعویض دارد. اطلاعات، تراکنش ها و هر آنچه که در این بستر به ثبت می رسند، به هیچ عنوان قابلیت تغییر یا حذف ندارند.
همین موضوع باعث شده تا امنیت و اعتماد معاملات و تبادلات آنلاین در این شبکه افزایش پیدا کند. در بلاکچین، واسطه ها حذف می شوند و اختیار و قدرت به شکل مستقیم در دست کاربران قرار می گیرد. این موضوع در کنار شفاف سازی فرایند ها، باعث به حداقل رسیدن کارمزد تراکنش ها می شود.
اگر هنوز نمی دانید که بلاک چین چیست؟ می توانیم اینگونه تعریف کنیم که بلاک چین زنجیره ای از تراکنش های مالی و داده ها است که در یک شبکه ذخیره می شوند. این اطلاعات و داده ها کاملاً امن و رمز گذاری شده هستند و در اختیار کاربران قرار می گیرند.
بلاکچین مانند یک دفترچه حساب بانکی است که تمامی افراد می توانند آن را ببینند؛ اما هیچ کسی نمی تواند به آن دسترسی داشته باشد یا در تراکنش ها و اعداد و ارقام آن دست کاری انجام دهد.
بلاک در بلاک چین چیست؟
اکنون با بلاک چین به زبان ساده آشنا شدیم و تا حدی در مورد این بستر، اطلاعات لازم را کسب کردیم. اکنون بهتر است پا را فراتر بگذاریم و با اصطلاحات و واژه هایی که در این بستر مورد استفاده قرار می گیرند بیشتر آشنا شویم.
بلاک در واقع مکانی است که اطلاعات و داده ها در آن ذخیره می شوند. درون یک بلاک، آخرین تراکنش هایی که هنوز توسط شبکه به تایید نرسیده قرار می گیرند. بعد از اینکه اطلاعات تراکنش به تایید رسیدند، بلاک بسته می شود و بلاک جدیدی برای تراکنش های جدید به وجود می آید.
بلاک جدید باید اعتبار سنجی شود و سپس به زنجیره بلاک های قبلی بپیوندد. بلاک یک ساختار ساده است که تنها مختص بلاک چین بوده و به دلیل ماهیت زنجیره ای که دارد، اطلاعات شبکه را غیر قابل تغییر و کاملا قابل اعتماد می سازد.
اجزای بلاک چین
بلاکچین از اجزای مختلفی تشکیل شده است. برای اینکه بلاکچین به زبان ساده برای ما قابل درک باشد و هرچه بهتر با نحوه کار بلاکچین آشنا شویم باید با اجزای این شبکه به طور کامل آشنایی پیدا کنیم. شناخت این اجزا، برای سرمایه گذاران بازار ارزهای دیجیتال، امری بسیار ضروری و مهم است. در کلاس های حضوری ارز دیجیتال حامی سرمایه در شهر مشهد، کلاس های حضوری ارز دیجیتال تهران و کلاس ترید اصفهان، تمام این مفاهیم بصورت کامل و جامع به شما تدریس می شود.
در این بخش تصمیم داریم به طور کاملاً مختصر و نه چندان موشکافانه، به معرفی این اجزا بپردازیم و درک بهتری نسبت به این فناوری پیدا کنیم. برخی از اجزای شبکه بلاکچین به شرح زیر است.
تراکنش ها
تراکنش ها را می توان کوچک ترین اجزای بلاکچین معرفی کرد که در این شبکه حجم بسیار کمی را اشغال می کنند.
بلاک
از اجزای دیگر بلاکچین، بلاک است که از کنار هم قرار گرفتن چند تراکنش تشکیل می شود. بلاک ها از قطعات اصلی این فناوری به شمار می روند.
نودها یا گره ها
از دیگر اجزای بلاک چین چیست؟ می توانیم به نودها یا گره ها اشاره کنیم. وظیفه نودها، اثبات کردن، جای گذاری تراکنش ها و در نهایت تکمیل کردن بلاک ها است. گره ها و نودها هم چنین برای بالا بردن ایمنی شبکه به کار می روند.
کاربران عادی
کاربران عادی، اجزای دیگر شبکه بلاک چین هستند که در واقع از بلاکچین استفاده می کنند. کاربران نیز دسته ای از نودها هستند؛ اما نقش آن ها با نودهای اصلی کاملاً متفاوت است.
زنجیره ها
از کنار هم قرار گرفتن چندین بلاک، زنجیره ها تشکیل می شوند.
توافقنامه ها
از دیگر اجزای بلاکچین می توانیم به توافقنامه ها اشاره کنیم. در واقع ساختار این شبکه بر اساس همین توافقنامه ها ایجاد شده است.
مزایای بلاک چین چیست؟
تا این بخش از مطلب آموختیم که بلاک چین چیست و پیرامون اجزای این شبکه اطلاعات کاملی را دریافت کردیم. اکنون قصد داریم با مزایای بلاکچین و ویژگی های مثبت این فناوری بیشتر آشنا شویم. برخی از مهم ترین مزایای این شبکه شامل موارد زیر می شود.
دقت زنجیره
تراکنش هایی که در این شبکه صورت می گیرند به واسطه هزاران دستگاه و کامپیوتر به تایید می رسند. این موضوع باعث ثبت دقیق اطلاعات می شود؛ بنابراین حتی اگر یک کامپیوتر دچار اشتباه محاسباتی شود این خطا تنها در یک نسخه اتفاق می افتد و به واسطه سایر شبکه ها پذیرفته نخواهد شد.
کاهش هزینه ها
بلاک چین به تایید شخص ثالث و هزینه های مرتبط با آن نیازی ندارد. در بیت کوین به عنوان یکی از شبکه های غیر متمرکز، قدرت مرکزی وجود ندارد و تمامی تراکنش ها با کارمزد محدود انجام می شوند.
عدم تمرکز
اطلاعات موجود در بلاکچین در یک مکان ذخیره نمی شود. هر زمانی که بلاک های جدید به بلاکچین اضافه شوند، کامپیوترهای این شبکه، داده های بلاک چینی را به روز می کنند و تغییرات ایجاد شده را منعکس می سازند. این موضوع باعث شده تا دست کاری در بلاکچین سخت و دشوار شود.
تراکنش های کارآمد
جالب است بدانید که در برخی از انواع بلاکچین ها، می توان در عرض چند ثانیه، تراکنش ها را تکمیل کرد و بعد از چند دقیقه، از ایمن بودن آن ها اطمینان حاصل نمود. با استفاده از این تکنولوژی، خیلی راحت می توانید ارزهای دیجیتال را خرید و فروش کنید. این ویژگی برای انجام مبادله های برون مرزی که با محدودیت مواجه هستند بسیار حائز اهمیت است.
تراکنش های خصوصی
با اتصال به اینترنت، در بسیاری از شبکه های بلاک چین می توانید فهرستی از تراکنش های شبکه را ببینید. یکی از مهم ترین نکته ها این است که اگرچه تراکنش ها با جزئیات در این شبکه قابل مشاهده اند، اما اطلاعات کاربرانی که این تراکنش ها را انجام می دهند قابل شناسایی نیست و معاملات به شکل کاملا خصوصی و محرمانه انجام می شوند.
تراکنش های امن
معاملاتی که در شبکه بلاکچین صورت می گیرند امنیت بالایی دارند؛ چرا که بعد از ثبت هر تراکنش، صحت آن ها به واسطه شبکه به تایید می رسد و بعد از تایید تراکنش، به بلاکچین انتقال پیدا می کند. در دوره رایگان آموزش ارز دیجیتال می توانید توضیحات کامل تر این مفاهیم را مشاهده کنید.
انواع بلاک چین کدامند؟
بلاکچین انواع مختلفی دارد و هر کدام از اجزای آن، ویژگی های خاص خود را دارند. از انواع بلاکچین به زبان ساده می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
بلاک چین عمومی
این بلاک چین به هر شخصی اجازه می دهد تا به شبکه ملحق شود، قراردادهای هوشمند توسعه دهد یا تراکنش ها را تایید کند. از بلاکچین های عمومی و معروف می توانیم به اتریوم و بیت کوین اشاره کنیم.
بلاک چین خصوصی
بلاکچین های خصوصی، شبکه هایی هستند که به واسطه کسب و کارها یا سازمان ها و با هدف مشخصی راه اندازی شده اند. این بلاکچین ها توسط یک نهاد مرکزی کنترل می شوند و اغلب غیر متمرکز نیستند.
بلاک چین های ترکیبی
بلاکچین های ترکیبی یا هیبریدی، ویژگی های بلاکچین های خصوصی و عمومی را در هم ترکیب کرده اند. این نوع از بلاکچین ها این اجازه را به سازمان ها می دهند که کنترل کنند چه داده هایی به صورت عمومی باز باشند و چه کسانی بتوانند به داده های ذخیره شده در بلاکچین دسترسی پیدا کنند.
سخن پایانی
در این مطلب با مفهوم بلاکچین آشنا شدیم و اجزای این شبکه را مورد بررسی قرار دادیم. بلاک چین یک شبکه غیر متمرکز است که به واسطه آن می توانید تراکنش ها را به صورت ایمن انجام دهید و داده ها را به صورت کاملاً شفاف و محرمانه در یک حریم خصوصی حفظ کنید.
اگرچه این فناوری به واسطه بیت کوین و ارزهای دیجیتال شناخته می شود، اما محدود به دنیای کریپتو نبوده و روز به روز کاربری های آن در حال گسترش است. اتریوم، بیت کوین، سولانا، بایننس و… از پرطرفدار ترین نوع شبکه های بلاکچین هستند که هر یک ویژگی های متمایز و کاربردهای خاص خود را دارند. این مقاله ارائه ای جامع و کامل از تعاریف بلاک چین، از حامی سرمایه پارسیان، بزرگترین آکادمی آموزش بازارهای مالی در ایران بود.
درباره محمدرضا صفری
سلام من محمد رضام و ۳ ساله که در زمینه ارز های دیجیتال فعالیت می کنم. علاوه بر اطلاعات ترید و بازارهای مالی، در حوزه کریپتو فعالم. میتونید من رو در لینکدین و یا ویرگول هم دنبال کنید.
سایر نوشته های محمدرضا صفری
دیدگاهتان را بنویسید